Basket i Sverige

När det gäller basketsporten i hela världen så är denna relativt stor. Den största och bästa delen av denna sport ligger naturligtvis förlagd till USA. Hur som helst finns det allt från VM till EM i basket, samt att det också kommer att finnas ett flertal svenska ligor gällande denna sport. Det kommer alltså betyda att basketsporten lever väl i Sverige. Här finns det idag både dambasket och herrbasket, vilket gör att du kan säga att denna sport utvecklats till fullo i vårt samhälle.

Här kommer det då att finnas något som kallas för den svenska basketligan, vilket då är den organisation som håller i de högsta svenska basketserierna. Här kommer det sedan finnas lägre serier i både dam- och herrbasket, men detta kommer att vara något som de flesta som gillar basket inte ser mycket av. Så stor har helt enkelt inte sporten blivit i Sverige.

Dambasket i Sverige

När det gäller dambasket i Sverige så kommer detta innebära ett mindre antal spelare än det finns på herrsidan. Detta betyder då att det är lättare för kvinnor som gillar att spela basket att ta sig upp i den högsta serien. Hur som helst kommer detta naturligtvis också leda till att kvaliteten på dambasket i Sverige inte alls håller någon hög kvalitet. Hur som helst kommer det finnas 10 lag som kämpar i den högsta serien. Här är det i huvudsak Alvik, Umeå och Luleå som tar hem det mesta gällande dambasket i Sverige.

Herrbasket i Sverige

Den svenska basketligan för herrar kommer faktiskt att hålla en ganska hög kvalitet. Här finns det många svenska spelare som har spelat ute i Europa, samt att det också finns ett fåtal som tagit sig hela vägen till den stora basketscenen i USA. Den svenska basketligan domineras oftast av lagen Luleå, Norrköping och Södertälje.

Du som vill veta vilka svenska spelare som tagit sig till USA, kommer naturligtvis inte behöva vänta. Detta är enkelt. Det finns helt enkelt bara två svenska basketspelare som nått storheten av att spela i NBA. Den första var Jonas Jerebko och den andra var Norrköpings Dolphins Jefferey Taylor.